relatietherapie

Naast individuele cliënten kunnen ook (echt)paren bij ons terecht.

Een relatie ga je altijd aan uit enthousiasme. Je kiest voor elkaar en hebt het volste vertrouwen dat je met elkaar het leven wilt delen.

Maar helaas stappen we niet als onbeschreven blad in een relatie. Vaak hebben we een behoorlijke erfenis van ons verleden mee gekregen. Het voorbeeld van onze ouders, de beschadigingen die we hebben opgelopen, de patronen die we kennen om met anderen om te gaan.

Als de roze wolk van de verliefdheid is opgetrokken worden we daar keihard mee geconfronteerd. Soms blijkt dat uit gewone dagelijkse dingen. Het blijkt dat hij altijd zijn spullen laat slingeren, dat zij eindeloos met vriendinnen aan de telefoon kan hangen of wel erg veel geld uitgeeft.

Dit kan ook blijken uit het feit dat we niet goed geleerd hebben om te communiceren over onze behoeften. We denken dat als de ander van ons houdt hij of zij wel weet wat we nodig hebben. Maar de ander is niet helderziend en blijkt dit vaak helaas niet goed in te schatten en dan voelen we ons verdrietig, tekort gedaan en zelfs boos.

Vaak hebben allebei de partners veel aandacht nodig en verwachten dat de ander dat wel zal geven. Maar als je iets nodig hebt dan is het lastig om te geven.
We zijn ons niet altijd goed bewust van deze behoeften.
Zo kom je in een onontwarbare knoop terecht en begrijp je zelf niet waarom je zo kwaad op die ander wordt.

Deze toestanden leiden er vaak toe dat we het gevoel krijgen dat het beter is om bij die ander weg te gaan, dat hij of zij toch niet de ware blijkt te zijn.

Dit hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn. Als je weer een nieuwe relatie aangaat kom je weer dezelfde dingen tegen en begint het gedonder opnieuw

Een relatietherapie kan je een kans geven om te onderzoeken wat er nu eigenlijk fout gaat en welke gevoelens daar een rol bij spelen. Je gaat je partner in een ander daglicht zien. Je ziet waar zijn of haar reacties vandaan komen. Je leert hoe je binnen je relatie beter voor jezelf kunt zorgen en zo meer voldoening uit je relatie kunt halen.

joy quist

Copyright © 2018. Alle rechten voorbehouden.