autogene training

Herken je dit?
Slecht kunnen slapen, verminderde concentratie, vaak moe of uitgeblust zijn, het altijd maar moeten, geen nee kunnen zeggen etc. Je moet steeds meer van je zelf, van je omgeving met als gevolg geestelijke en lichamelijke overbelasting.

Je kunt hier zelf iets aan doen of nog beter je kunt het voorkomen. Namelijk door jezelf serieus te nemen en te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Met AT kun je dat leren.

Autogene Training, wat is dat?
Autogene Training (AT) is voor velen een nog onbekende ontspanningsmethode. Het woord autogeen betekent hierbij ¨het zichzelf oefenen te ontspannen¨.

AT kan bij iedereen die goed gemotiveerd is bijdragen aan een rustiger lichaamsgevoel. Juist dit lichaamsgevoel krijgt in de hedendaagse tijd vaak minder de signaalfunctie die geestelijke en lichamelijke overbelasting dient te voorkomen.

Heb je de AT eigen gemaakt, dan kun je op nul schakelen, omschakelen, rustig worden en rustig blijven wanneer je dit wilt, ook onder moeilijke omstandigheden.

De oefeningen
AT is er op gericht dat je met behulp van gedachteoefeningen invloed krijgt op de diepere ontspanningsprocessen in je lichaam, in jezelf. Alleen al de gedachte aan ontspanning ontspant je lichaam. Net zoals in het omgekeerde geval alleen door de gedachte aan spanning je lichaam gespannen raakt.
AT bewerkstelligt een bewustwording van je gevoel en handelen waardoor je de voor jou juiste beslissingen kunt nemen. Op den duur ga je de AT automatisch toepassen. AT integreert in je dagelijkse doen en heeft zodoende een blijvende werking.

De Training
Eerst leer je de spanning in je lichaam leert herkennen. Vervolgens wordt de nadruk gelegd op de ontspanning. Je leert je te ontspannen door concentratie op b.v. de ademhaling, spieren etc. Hierbij leer je tevens een gedachteoefening te gebruiken. Je zult gaan merken dat het steeds gemakkelijker wordt de spanning te signaleren. Daardoor kun je tijdig en op elk gewenst moment ontspannen ongeacht waar je op dat moment bent.

Voor wie is AT bedoeld?
Voor iedereen:

  • met psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, nek/schouderklachten, benauwdheid, maag/buikklachten, slapeloosheid, etc.
  • die een ingrijpende gebeurtenis moet verwerken (geboorte, overlijden, ziekte, ontslag etc.
  • die innerlijke rust wil vinden, waar dan ook ontspannen wil zijn, situaties – ook moeilijke – wil aankunnen. die spanning heeft door drukte thuis en/of op het werk.
  • zoekt naar een andere levenshouding

De jeugd
AT is ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Acht keer
De AT bestaat uit 8 lessen die één keer in de twee weken worden gegeven. In de tussenliggende dagen oefen je thuis iedere dag dat wat je in de voorafgaande lessen geleerd hebt. Oefenen vóór het slapen gaan bevordert de nachtrust, je gaat immers ontspannen slapen!

Wat te doen?
Je doet niets en alles blijft zoals het is …………… of je doet wat je al zo lang had willen doen, je kiest voor jezelf en doet een stap vooruit, je meldt je aan voor een training. Succes!

joy quist, hoogland

Copyright © 2018. Alle rechten voorbehouden.